Tetanoz Belirtileri ve Tedavisi

Tetanoz, Clostridium tetani bakterisinin neden olduğu ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır. Genellikle yaralanmalar yoluyla bulaşır ve ölüm oranı yüksektir. En etkili korunma yöntemi, düzenli aşılamadır. Aşı, hastalığın önlenmesinde %95 oranında koruma sağlar.
Tetanoz Belirtileri ve Tedavisi
17 Ağustos 2024

Tetanoz


Tetanoz, halk arasında "kazıklı humma" olarak da bilinen, Clostridium tetani adlı sporlu bakterinin salgıladığı toksinle gelişen bir enfeksiyon hastalığıdır. Geçmişi Hipokrat'a kadar dayanmaktadır. Tetanoz etkeni, küflü teneke, paslanmış çivi gibi materyallerde ve en önemlisi toprağın üst kısımlarında, insan ve hayvan bağırsağında bulunur. Bu yerlerden çevreye yayılım gösterir. Tetanoz mikrobu bu yüzden her yerde bulunabilir. Dünya üzerinde tetanoz oldukça yaygındır, ancak gelişmiş ülkelerde daha az görülür. Endüstrisi gelişmiş ülkelerde ortaya çıkan tetanoz vakalarının nedenleri genellikle cilt yaralanmaları, yanıklar ve cerrahi girişimlerdir. Eroin bağımlılarında ise steril olmayan aletler ve eroine eklenen maddeler nedeniyle ortaya çıkabilir. Tetanoz, gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkelerde en fazla göbek bağı uygun koşullarda kesilmemiş yeni doğanlarda görülür. Yeni doğan tetanozundan kaynaklanan ölüm oranı %10 kadardır. Bebeklerin yeni doğan tetanozundan korunması için gebelikte tetanoz aşısı yapılmalıdır. Bu sayede hem bebek hem de anne tetanoz hastalığından korunabilir. Anne, plasenta yoluyla antikorları bebeğe geçirerek yeni doğan tetanozundan koruma sağlar.

Tetanos Belirtileri Nelerdir?


Tetanoz hastalarının %70'i 50 yaş üzeri kişilerden oluşur. Ameliyat yaraları, kulak delinmesi, damardan ilaç alınması, yanıklar, açık yaralara bulaşma, cilt yaraları, doğum yapma gibi etkenler tetanoz açısından risklidir. Tetanoz etkeninin neden olduğu iltihap yerel alanda sınırlı kalır. Sadece oksijensiz koşullar oluştuğunda tetanoz etkeni yüksek etkili toksin üretebilir. Tetanoz etkeni vücuda girdikten sonra ortalama 2-14 gün kuluçka süresi vardır. Doku harabiyeti fazla olursa veya içeride yabancı cisimler, ölü doku parçaları ve kan pıhtıları bulunursa, etkenin kuluçka süresi 24 saat kadar kısa olabilir. Bu sürenin ardından tetanoz belirtileri görülmeye başlar. Hastanın soluk borusunda ve diğer solunum kaslarında etkili olan ağrılı kas spazmları, merkezi sinir sistemindeki ağır harabiyet ölüme neden olabilir. Ölüm oranı yaşlılarda ve çocuklarda yüksektir. Bu hastaların %60-80'i ölümle sonuçlanır.

Tetanozdan Aşılamayla Korunun


Dünya genelinde yaygın olarak görülen tetanoz, bakteriyle karşılaşma riski oldukça yüksek olan bir hastalıktır. Ayrıca hastalığın teşhisi ve tedavisi de zordur. Ölüm oranı da yüksek olan bu hastalıktan korunmanın en etkili yolu aşılama yoluyla mümkündür. Aşılama konusunda özellikle çocuklar, yeni doğan bebekler, 50 yaş üzeri bireyler, bedensel işlerde çalışarak travmalara maruz kalma riski yüksek olanlar ve bahçe işleriyle uğraşanlar daha fazla dikkat etmelidir. Yara bakımının steril koşullarda yapılması ve kirli yaralarda cerrahi tedavi uygulanması da korunmaya yardımcı olur.

Tetanos aşısı, 4-6 hafta aralıklarla yapılan 3 aşılama ile gerçekleşir. Bu aşılama sürecinin ardından, kişiye 5-10 yılda bir tekrarlanan rapel aşılar bağışıklığın devam etmesini sağlar. Ülkemizde doğumdan sonra bebeklere 2-3-4 aylıkken birer doz, 16-18 aylıkken bir doz, ilkokul 1. sınıfta ve 8. sınıfta tekrarlayan rapel dozlarla, hamile kadınlara ise birer ay arayla iki aşılama yapılarak hastalıktan korunma sağlanır. Ancak korunmanın devam etmesi için aşılama 5-10 yılda bir tek doz rapel aşı ile yenilenmelidir.

Tetanos Aşısı ve Yan Etkileri

Tetanos aşısı genellikle koldan kas içine, nadiren cilt altına yapılır. Aşıdan sonra genellikle aşı yapılan bölgede şişlik, ateş ve lenf bezlerinde büyüme gibi yan etkiler görülebilir. Ancak tetanos aşısı hastalıktan %95 oranında koruma sağlar ve bu hastalıktan en iyi korunma yöntemi aşılama ile mümkündür. Tedavisi çok zor olan bu hastalıktan korunmak için siz de tetanos aşısı olmalısınız.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
UZM. DR. RAMAZAN KENAN ARICAN 17 Nisan 2024 Çarşamba

sitenizde çok yanlış bilgiler mevcut tarafımla irtibata geçerseniz düzeltebiliriz.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba, geri bildiriminiz için teşekkür ederiz. Hangi bilgilerde hata olduğunu belirtirseniz, gerekli düzeltmeleri yapabiliriz. Yardımcı olmak için buradayız.

Çok Okunanlar
Tetanoz Aşısı Ne Kadar Korur?
Tetanoz Aşısı Ne Kadar Korur?
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Tetanoz Aşısı Nasıl Vurulur?
Tetanoz Aşısı Nasıl Vurulur?
Hamilelikte Tetanoz Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?
Hamilelikte Tetanoz Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?
Yetişkinlerde Tetanoz Aşısı
Yetişkinlerde Tetanoz Aşısı
Tetanoz Aşısı Kol Ağrısı Tedavisi
Tetanoz Aşısı Kol Ağrısı Tedavisi
Tetanoz Aşısı Kaç Yaşında Yapılır?
Tetanoz Aşısı Kaç Yaşında Yapılır?
Gebelikte Tetanoz Aşısı Kaç Doz Yapılır?
Gebelikte Tetanoz Aşısı Kaç Doz Yapılır?
Tetanoz Aşısı Acıtır mı?
Tetanoz Aşısı Acıtır mı?
Tetanoz Nasıl Bulaşır?
Tetanoz Nasıl Bulaşır?
Tetanoz Aşısı Kaç Yıl Korur?
Tetanoz Aşısı Kaç Yıl Korur?
Tetanoz Aşısı Zararları Nelerdir?
Tetanoz Aşısı Zararları Nelerdir?
Tetanoz Aşısı Sonrası
Tetanoz Aşısı Sonrası