Hamilelikte Tetanoz Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
22 Temmuz 2024

Hamilelikte Tetanoz Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Tetanos

Klostridium tetani adı verilen bakterinin vücuda girmesi sonucunda tetanos hastalığı meydana gelir ve bu durum oldukça tehlikelidir. Bazı kişilerde ölümle de sonuçlanabilir. Tetanos, özellikle paslı cisimlerin neden olduğu yaralar yüzünden vücuda giren zararlı bakterilerden biridir. Tetanos oldukça kolay bulaşan bir hastalıktır. Bu hastalık karşısında vücudun dirençli olması için anne adayının gerekli bütün tedbirleri alması gerekir.

Tetanos Aşısının Önemi

Tetanos hastalığı için mutlaka aşı yapılmalıdır. Bu aşı, vücuda zarar veren bakterilerin girmesini engeller. Genellikle hamilelikten önce yapılan bu aşı, hamilelik başladıktan sonra da yaptırılabilir. Birçok anne adayı, vücut için oldukça önemli olan bu aşı türünü hamilelik başladıktan sonra yaptırmaktadır. Tetanos aşısı, anne ve bebeği zararlı bakterilerden korur ve hastalıklara karşı direnç sağlar.

Hamilelikte Diğer Aşılar

Tetanos aşısı haricinde, hamilelikte su çiçeği, kızamıkçık, kızamık ve boğmaca aşı türleri de yapılmaktadır. Ancak gebelerde tetanos aşısı en uygun aşı türüdür. Bebek ve anne adayının hastalıklara karşı direnç göstermesini sağlar. Tetanos aşısı, bebek dünyaya gelmeden önce mutlaka yaptırılması gereken bir aşı türüdür. Doğumdan önce bu aşının yapılmasının sebebi, bebeğin doğduktan sonra hastalığa yakalanma riskini azaltmasıdır.

Hamilelikte Tetanos Aşısı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Bu aşının net bir tarihi yoktur. Gebe kaldığınız günden itibaren doğum gününüze kadar geçen süre zarfında tetanos aşısı yapılması gerekir. Doğum uzmanlarına göre tetanos aşısının daha erken yaptırılması önerilir. Hamileliğin 3. ayından sonra tetanos aşısının zamanı uygundur. Gebe kaldığınızı öğrendikten sonra doktorunuza başvurduğunuzda size en doğru bilgiyi verecektir.

Tetanos aşısı tam iki doz kadar verilir ve fazlası zararlıdır. Verilen ilk dozu gebe kaldığınızı öğrendikten sonra yaptırmanız, ikincisini de en geç doğumdan 2-3 hafta önce yaptırmanız gerekmektedir. Tam iki dozdan meydana gelen tetanos aşısı, bebek ve anne adayının bağışıklık sistemini güçlendirir. Tetanos aşısı 3 yıl kadar etkili olur ve bu sürede anne ile bebeği koruma altına alır. Gebe kalmadan önce tetanos aşısı yaptırdıysanız ve üzerinden 10 yıl geçmemişse tekrardan tetanos aşısı yaptırmanıza gerek yoktur.

  • Tetanos aşısı, hamilelikte anne ve bebeği korur.
  • Gebelikte tetanos aşısı, genellikle 3. aydan sonra yapılır.
  • Tetanos aşısı, iki doz olarak uygulanır.

Sonuç olarak, hamilelikte tetanos aşısı hayati önem taşır ve anne adaylarının bu konuda bilinçli olmaları gerekir. Tetanos aşısı, hem anne hem de bebeği zararlı bakterilerden koruyarak sağlıklı bir gebelik süreci geçirilmesine yardımcı olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tetanoz Nasıl Bulaşır?

Tetanoz Nasıl Bulaşır?

Yetişkinlerde Tetanoz Aşısı

Yetişkinlerde Tetanoz Aşısı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gebelikte Tetanoz Aşısı

Gebelikte Tetanoz Aşısı

Neonatal Tetanoz Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Neonatal Tetanoz Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bebeklerde Tetanoz Aşısı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bebeklerde Tetanoz Aşısı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Gebelikte Tetanoz Aşısı Takvimi

Gebelikte Tetanoz Aşısı Takvimi

Tetanoz Aşı Takvimi

Tetanoz Aşı Takvimi