Gebelerde Tetanoz Aşı Takvimi
25 Temmuz 2024

Gebelerde Tetanoz Aşı Takvimi


Gebelik, sağlık açısından dikkate alınması gereken önemli dönemlerden biridir. Hamilelik esnasında anne adaylarına bazı aşılar uygulanır ve bunların arasında tetanos aşısı da yer alır. Tetanos aşısının içerisinde canlı mikroorganizma bulunmadığı için gebeliğe hiçbir zararı yoktur. Ancak, canlı organizma içeren kabakulak, suçiçeği, kızamık ve kızamıkçık gibi aşılar sağlık açısından zararlı durumlar ortaya çıkarabilir.

Tetanos Aşısının Önemi

Gebelik döneminde tetanos aşısı güvenli bir şekilde uygulanabilir. Tetanos aşısı, difteri tetanos aşısı olarak bilinir ve difteri toksinlerinden pürifiye edilerek inaktif tetanos hazırlanır. Bu aşı, toksoid aşı olarak bilinir ve gebelik döneminde güvenle kullanılabilir. Gebelik dönemi öncesinde tetanos aşısı hiç yapılmamışsa 10 yılda bir tetanos aşısı uygulaması yapılırken, gebelik dönemine yakın zamanlarda tetanos aşısı uygulansa bile gebelik esnasında aşının yenilenmesi tavsiye edilir. Tetanos aşısı ile gebelikte oluşan antikorlar bebeğe geçeceği için yeni doğan bebek tetanos hastalığına karşı bağışıklık kazanır.

Gebelikte Tetanos Aşısı Takvimi

Gebeliğin başladığı andan itibaren dördüncü ayın başında ilk tetanos aşısı uygulaması yapılır. Genellikle bir ay arayla ikinci aşı uygulanırken, ikinci aşı yaklaşık olarak altıncı ayda yapılır. Gebelik tamamlandıktan sonra, yani doğumdan 1 yıl sonra anneye bir tetanos aşısı daha uygulanır. Tetanos toplam 5 doz uygulandığı için doğum sonrasında birer yıl arayla tekrar aşı uygulaması yapılır.

Gebelikte Tetanos Aşısının Önemi

Daha önce tetanos aşısı bulunmayan gebelerin gebelik döneminde en az iki kere tetanos aşısı yaptırması gerekir. İlk aşı ile ikinci aşı arasında doğumdan en az üç hafta önceye denk gelecek süre ayarlanmalıdır. Gebelikte tetanos aşısı takvimine göre yeterli süre içerisinde uygulanmayan tetanos aşısı yüzünden vücut bağışıklık kazanamayacağı için bebeğin ve annenin hayati tehlikesi olabilir. Bu sebepten dolayı, vakit kaybedilmeden uygun takvim içerisinde gebelik döneminde tetanos aşısı yapılmalıdır.

Tetanos Aşısının Uygulanma Şekli

Tetanos aşısı kas içine yapılan bir aşıdır. Gebelik döneminde genellikle koldan uygulanır. Aşının uygulama yerinde hafif ağrı, kızarıklık veya şişlik gibi yan etkiler görülebilir, ancak bu yan etkiler genellikle kısa sürelidir ve kendiliğinden geçer.

Ekstra Bilgiler

  • Tetanos aşısının yanı sıra gebelik döneminde grip aşısı da önerilmektedir.
  • Gebeler, aşılar hakkında detaylı bilgi almak için doktorlarına danışmalıdır.
  • Tetanos aşısı, sadece anne adayını değil, doğum sırasında bebeği de korur.
  • Gebelik döneminde aşılar, annenin ve bebeğin sağlıklı bir gebelik süreci geçirmesi için önemlidir.

Sonuç olarak, gebelik döneminde tetanos aşısı, hem anne hem de bebek için hayati öneme sahiptir. Aşı takvimi dikkatle takip edilmeli ve aşılar zamanında uygulanmalıdır. Tetanos aşısı, steril olmayan doğum koşullarında tetanos hastalığına karşı etkili bir koruma sağlar ve bu nedenle gebelik döneminde kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tetanoz Yan Etkileri Nelerdir?

Tetanoz Yan Etkileri Nelerdir?

Haber Bülteni