Tetanos hastalığı, öldürücü etkisi olan tetanos hastalığı; yaralara bulaşan Clostridium tetani isimli bakteriye bağlı olan zehirin, yaralar aracılığı ile vücuda girmesi sonucu meydana gelen bir hastalıktır. Halk arasında adına "kazıklı humma" da denilen tetanos, kasların kasılması ile ortaya çıkan ciddi bir rahatsızlıktır. Tetanos bakterisi; toprakta, bilhassa da at gübresi gibi hayvan dışkılarında bulunan bir bakteridir. Vücutta oluşabilecek yaralar, kesikler, böcek ısırıkları ve benzeri yaralardan tetanos bulaşması mümkündür. Kısacası, deri üzerindeki açık yaralar bu hastalığın bulaşmasına zemin hazırlayan en önemli faktörlerdir.
Özellikle gelişmekte olan ülkeler, daha anne karnında iken tetanos hastalığına karşı koruyucu tedbirler almaktadır. Bu sayede tetanos hastalığı nadiren görülen bir rahatsızlık haline gelmiştir. Tıbbın kurucusu olarak bilinen Hipokrat zamanından beri bilinmekte olan tetanos hastalığı; yaşınız kaç olursa olsun dikkat etmeniz gereken ciddi bir hastalıktır.
Tetanosun ortaya çıkma nedenleri:
Günümüzde sadece paslı çivi ile bulaştığı sanılan tetanos hastalığı, sanıldığının aksine pek çok faktörden ötürü bulaşabilir. Örneğin; tozun toprağın içinde çalışmak ve bu işle uğraşırken yaralanmak, trafik kazaları, açık kırıklar, kesikler, hayvan gübrelerinin kullanıldığı alanlar... Daha birçok yol ile tetanos bakterisi vücuda giriş yapabilir.
Her insan hayatı boyunca bu hastalığa yakalanma riskine sahiptir. Ne yazık ki tetanos hastalığını geçirmiş olmak tekrar bulaşmayacağı anlamına gelmez. Birçoğumuzun önemsiz zannettiği tetanos bakterisi, kan yolu ile zehrini tüm dokulara hızlıca ulaştırır. Sinir merkezlerini etkileyip ölümcül sonuçlar doğurabilir.
Belirtileri:
Tetanos hastalığına neden olan bakteri, kuluçka dönemini tamamladıktan sonra belirti vermeye başlar. Özellikle şiddetli baş ağrısı, huzursuzluk ve aşırı hassasiyet görülmesi tetanosun ön belirtileri arasındadır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi kasları etkisi altına alan bir hastalıktır. Bu yüzden çoğunlukla çenede başlayan ağrılı kasılmalar yaşanır. Çenede kitlenme, yutkunma zorluğu, boyun, sırt ve karın bölgesindeki kaslarda kasılmalar görülür. Kaslarda spazmlar, ağzı açamama, salya akması, terleme, ateş, kalp çarpıntısı, solunum güçlüğü ve tansiyonun yükselmesi gibi belirtiler de yine tetanos hastalığına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Şunu belirtmeliyim ki; tetanos bakterisi vücuda hangi bölgeden girerse girsin belirtiler aynıdır.
Tanısı ve Tedavi:
Tetanos hastalığının kesin teşhisi sadece klinik bulgular ve beraberinde hastadaki belirtilere bakılarak konulmaktadır. Tedavisi mutlaka yoğun bakım şartlarında yapılmalıdır. Hastaya damar yolundan antiserum verilmelidir. Bu yüzden herhangi bir yaralanma olayında kişiye önlem amacı ile antiserum uygulanır. Tetanos hastaları gürültüsüz ve az ışıklı bir ortamda tedavi edilmesi daha uygundur. Hastada meydana gelen kas kasılmaları için, kas gevşetici ilaçlar verilir. Doku üzerindeki yaraları tedavi etmek için penisilin uygulanabilir. Yine hastaya havale geçirmesini önleyici ve sakinleştirici ilaçlar verilmesi, tedavi sürecinde yapılacaklar arasındadır. Tetanos hastalığının kesin korunma yolu, belli aralıklarla ve uygun dozlarda yapılan aşılama yöntemidir.