Hamilelikte tetanoz aşısı, Anne ile çocuğun yaygın görülen tetanoz hastalığına karşı bağışıklık geliştirmesini sağladığı için kadın doğum ve enfeksiyon hastalıkları uzmanları tarafından önerilen bir aşıdır. Tetanoza sebep olan bakteri başta toprak olmak üzere hemen hemen her ortamda oldukça yaygın bulunan bir bakteridir.
Hamilelikte tetanoz aşısı neden yapılır?
Doğum sırasında her ne kadar sterilizasyona dikkat edilse de ani gelişecek bir doğum sırasında hazırlıksız yakalanılması, doğum sonrası bebekte ve annede bulunan açık yaralar gibi etkenlerden dolayı anne ve yeni doğan bebek tetanoz hastalığına yol açan bakteriye karşı savunmasız bir durumda bulunurlar. Bu yüzden basit ancak hayat kurtaran bir önlem olarak annenin hamilelikte tetanoz aşısı vurulması önemlidir.
Hamilelikte tetanoz aşısı ne zaman yapılır?
Tetanoz aşısı inaktif (ölü) aşı olduğundan hamilelikte her an yapılabilir. Ancak hekimler genellikle bebek açısından değişik risklerin mevcut olduğu ilk üç ay içerisinde anneye herhangi bir müdahalede bulunmayı uygun görmediğinden hamileliğin üçüncü ayından itibaren tetanoz aşısına başlarlar. Tam bir tetanoz aşılaması toplam beş dozdan oluşur. Hamileye hamileliğinin 3. ayın bitiminde 1 doz, 4. ayın bitiminde 1 doz, ikinci aşıdan 6 ay sonra üçüncü doz, üçüncü aşıdan bir sene sonra dördüncü doz, dördüncü dozdan bir sene sonra beşinci doz aşı yapılır. Bu şekilde yapılan aşı anneyi 10 sene boyunca tetanoz hastalığından koruyacaktır.
Hamilelikte tetanoz aşısı yapılmayabilir mi?
Hamilelikte tetanoz aşısı mutlaka yaptırılmalıdır. Ancak anne son on yıl içerisinde tam beş doz aşı ile aşılandıysa vücudunda koruyucu antikorlar var kabul edilir ve tekrar aşılamaya gerek olmaz. Hamile kalmayı planlayan anne adayları önceden aşı dozlarını tamamlayarak 4 doğuma kadar hiç aşı olmadan tetanoz mikrobundan korunarak da çocuk dünyaya getirebilirler.
Hamilelikte tetanoz aşısı bebeği de korur mu?
Kesinlikle evet. Hamilelikte tetanoz aşısının vurulmasının en önemli nedenlerinden birisi de anne vücudunda oluşan antikorların bebeğe geçerek bebeğin kendi bağışıklığını sağlayıncaya kadar altı ay süreyle bebeğin tetanoz hastalığından korunmasının sağlanmasıdır.
Hamilelikte tetanoz aşısının yan etkileri nelerdir?
Tetanoz aşısı ölü bir aşı olduğundan istenmeyen yan etkileri oldukça azdır. En sık görülen yan etki aşı yapılan kolda bir iki gün süren ağrı durumudur. Bunun yanında çok ender olarak ateş düşürücü kullandırmayı gerektirmeyecek kadar hafif ateş görülebilir. Her ilaç ve aşıda olduğu gibi anaflaktik şok riski bulunsa da ihtimali oldukça düşüktür. Annenin okul hayatında ve çocukluk çağında tetanoz aşısı vurulmuş olması anaflaktik şok riskini ortadan kaldırır. Anne karnındaki bebek için ise herhangi bir yan etkisi yoktur.